Fotobonden

Villmarksfilms første, store produksjon er «Fotobonden», serien om Maj-Lena og Jostein på Døli Gård i Telemark. Serien følger livet på gården og Josteins arbeid for å få tatt det perfekte naturbildet.

Familieserien sendes på NRK fra 7. januar 2020.

Om serien

Serien følger Maj-Lena og Jostein, som flytter fra storbyen til småbruket Døli i Telemark, for å få et liv nærmere naturen, uten stress og mas. Her blir Jostein «fotobonde» og lokker til seg fugler og dyr, og bygger arenaer for naturfotografer som vil filme og fotografere dyrelivet.

Gjennom ett og et halvt år følger serien Maj-Lena og Josteins hverdag, der de sammen driver Døli Gård fra grytidlig morgen til sene nattetimer, med mange og tidvis artige arbeidsoppgaver. Her har de også etablert Dalen Villmarkssenter, der de tar imot besøkende naturfotografer fra inn- og utland, som får komme nært på dyrelivet gjennom fotoskjul som Jostein har bygget opp. Jostein er også selv naturfotograf og det er spesielt ett dyr han drømmer om å få filme.

Gården Døli vrimler av dyr som sauer, kaniner, hester, hunder, høner, duer, og en spesiell katt vi blir godt kjent med gjennom serien. Maj-Lena trener gjeterhunder, og driver sauesanking og gjeting i vilt fjellandskap rundt Dalen. Hun elsker jobben som omsorgsarbeider på Tokke Helsesenter. For å live opp i hverdagen til de eldre, er det ikke sjelden at både valper, lam og hest blir med på jobben.

Jostein er en lun, spennende og kunnskapsrik historieforteller du lett blir glad i. Han har en lettfattelig måte å ordlegge seg på og han har en oppriktig lidenskap for naturen.

Serien er utarbeidet etter en ide av Jostein Hellevik og Chris Thomas Ore Johansen. Sistnevnte er en erfaren filmfotograf, som tidligere blant annet har vært med å lage TV-program som 71 Grader Nord og Farmen.

«Fotobonden» byr også på fantastiske filmopptak av det rike dyrelivet i og rundt Tokke kommune i Telemark, filmet av Jostein selv og Chris Thomas.

Tokke kommune, Telemark fylkeskommune og Telemarkskanalen, samt Mediefondet Zefyr og Sørnorsk filmsenter har bidratt økonomisk til produksjonen av serien.

Solid produksjonsteam

Villmarksfilm AS har hatt med seg et solid team for produksjonen av NRK-serien, bestående av ulike ressurspersoner med lang erfaring med TV produksjon:

Film

Filmopptakene er gjort av Jostein Hellevik og Chris Thomas Ore Johansen. Hellevik har årelang erfaring med villmarksfoto og -film, og ble i 2018 kåret til vinner i «Nordic Nature Photo Contest». Han har i mange år også bistått blant andre BBC og National Geographic med TV-produksjoner, deriblant BBCs serier «The Hunt» og «Planet Earth», og National Geograpics «Hostile Planet».

Johansen har mer enn åtte års erfaring som filmfotograf på krevende serier, som blant andre «71 grader Nord» og «Farmen», samt ulike reklameproduksjoner.

Foto

Stillfoto (natur/villmark) til serien er levert av Jostein Hellevik og Dag Wennesland. Wennesland er mangeårig prisbelønt naturfotograf fra Kristiansand.

Redigering/intro

Redigering og klipp er utført av Hi5 Film. Vignett og animasjoner levert av Scream Media.

Daniel Høstberger

Daniel Høstberger

Lyd og musikk

Lyd er redigert av Lydbølgen studio. De har også komponetrt egen musikk til serien, som er seriens «signatur». Dette studioet har tidligere levert tilsvarende produksjoner til blant annet NRK-serien «Himmelblå».

Musikerne som er med på produksjonen:

  • Øystein Aamodt: Komponist, programmering og lydetterarbeid
  • Maria Bjørlo: Kor og joik
  • Daniel Høstberger: Bukkehorn, seljefløyte og nordisk lyre
  • Martine Kraft: 10 strengers hardingfele, hardingfele, fløyter og koring

Boka om Pjusken